Make your own free website on Tripod.com
   

 

s a l a m   a z l i n   d a n   h a f e e z

 

dalam banyak-banyak perkara, perkara yang terpenting juga yang saya terlupakan. astaghfirullahaladhzim!!! maafkan saya. semoga ALLAH MengAmpuni kita semua.

dalam bingkisan saya tempohari, sepatutnya saya sertakan juga ucap salam nuzul al-quran kepada 'sixten' : |

salam nuzul al-quran untuk awak-awak. semoga kita sama-sama dapat menghayati kepentingan kitab suci ini yang diturunkan malam 17hb ramadhan, beribu tahun yang lalu. ayuh sama-sama menegakkan syiar islam yang mengutamakan ilmu : )

secara peribadi, saya ingin sangat-sangat memfasihkan bacaan al-quran saya yang mana saya belajar separuh jalan waktu kecil dulu kerana kelas dibubarkan oleh kerana sebab-sebab tertentu. memang benar kata-kata yang selalu, selagi kita muda, hendaklah kita mengejar mempelajari ilmu sebanyak mungkin. sekarang apabila dewasa, banyak tugasan harian yang harus saya laksanakan dan ditimpa pula dengan berbagai macam masalah yang terpaksa saya uruskan hingga tak berkesempatan memperhalusi pembelajaran al-quran saya. mungkin awak-awak yang mungkin lebih fasih dan celik al-quran dapat mengajar saya di suatu masa, insya ALLAH.

walaupun begitu, saya bersyukur dapat memperkayakan hidup saya dengan ilmu yang lainnya. walau tidak pandai dalam mengaji, banyak perkara lain yang membuat saya sibuk mengkaji. memang elok andai dapat mengaji dengan lancar namun dengan pilihan yang diAtur, saya lebih suka menggali makna daripada mengenal erti fisikal sahaja. tiada gunanya saya membaca alquran dengan tartil dan tertib yang betul tapi dalamannya kosong. setiap manusia itu tidak sempurna dan ini kekurangan saya. namun saya pasti akan mengejar impian untuk fasih mengaji nanti : ) saya dapat merasakan sedikit sebanyak sesuatu yang kurang lengkap dalam diri saya. Sesungguhnya ALLAH itu Maha MeMahami dan MenGasihani : ) subhanALLAH!

 

 

s a l a m   s a y a n g ,
cherrywerryberry

http://cherrylicious.tripod.com

selasa 16hb september 2008
11:37pagi

 

 

 
 

N U Z U L   A L - Q U R A N

 

S e j a r a h   a l - Q u r a n :

Antara  peristiwa agung dalam sejarah umat Islam ialah turunnya kitab suci al-Quran atau disebut Nuzul al-Quran.

Ia dirakamkan dalam al-Quran, melalui firman Allah yang bermaksud: “Ramadan yang padanya diturunkan al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekelian manusia, dan menjadi keterangan yang menjelaskan petunjuk dan menjelaskan perbezaan antara yang benar dan yang salah.” (Surah al-Baqarah, ayat 185)

Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, di Gua Hira’ tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad saw.

Al-Quran merupakan mukjizat yang paling besar yang dikurniakan kepada Nabi saw. Kita hendaklah beriman dan mempercayai isi kandungan al-Quran. Beriman dengan al-Quran merupakan salah satu dalam Rukun Iman.

 

E r t i   N u z u l   a l - Q u r a n :

‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah, iaitu berpindah dari tempat sebelah atas ke tempat di sebelah bawah.

‘Al-Quran’ pula bermaksud bacaan atau himpunan. Ia dikatakan sebagai bacaan kerana al-Quran itu untuk dibaca oleh manusia. Ia juga dikatakan himpunan kerana dalam al-Quran itu terhimpun ayat-ayat yang menjelaskan pelbagai perkara yang meliputi soal tauhid, ibadat, jinayat, muamalat, munakahat dan sebagainya.

 

N a m a - N a m a   L a i n :

Selain disebut al-Quran, ia  juga disebut al-Kitab, al-Furqan, An-Nur, al-Zikr dan lain-lain.

P r o s e s   P e n u r u n a n   a l - Q u r a n :

Al-Quran diturunkan beransur-ansur dalam masa 22 tahun 2 bulan 22 hari (23 tahun).13 tahun di Makkah dan 10 tahun di Madinah.

K e h e b a t a n   a l - Q u r a n :

1.      Allah berfirman yang bermaksud: “Katakanlah wahai Muhammad, sesungguhnya jika sekalian manusia dan jin berhimpun dengan tujuan hendak membuat dan mendatangkan sebanding dengan al-Quran ini, mereka tidak akan dapat membuat dan mendatangkan sebanding dengannya walaupun mereka bantu-membantu sesama sendiri.” (Surah al-Israa’, ayat 88)

2.      Orang yang membaca, menghafaz dan melihat sambil memikirkan keajaiban yang ada pada susunannya diberikan pahala.

3.         Al-Quran sumber hidayah bagi kebahagiaan hidup manusia di dunia         dan di akhirat.

      4.         Tidak sesiapa pun sama ada di kalangan manusia atau jin yang mampu mencipta  ayat yang menyerupai al-Quran. Firman Allah yang bermaksud: “ dan jika kamu merasa ragu-ragu dengan apa yang Kami turunkan kepada hamba Kami, bawalah satu surah yang seumpamanya, ajaklah saksi-saksi (penolong-penolong) kamu, selain Allah, sekiranya kamu (di kalangan) orang yang benar.”
             
(al-Baqarah, ayat 23).

      5.          Al-Quran merupakan mukjizat tertinggi dan teristimewa yang hanya dikurniakan kepada Nabi saw.

      6.         Manusia belum mampu menyelami dan menerokai rahsia al-Quran secara
              menyeluruh sehingga hari ini. Ini bererti sifat kehebatan, kesaktian, keagungan dan keunggulan al-Quran secara tersendiri dengan pengertiannya yang amat luas dan
              mendalam  kekal terpelihara hingga kiamat.

7.        Al-Quran sebagai petunjuk jalan kebenaran. Membawa manusia daripada kegelapan kepada cahaya yang terang. Allah berfirman yang bermaksud: “Inilah Kitab yang tiada keraguan padanya, menjadi petunjuk kepada orang yang bertakwa.” (al-Baqarah, ayat 2)

8.        Membaca al-Quran mendapat ganjaran pahala dan syafaat daripada Allah. Rasulullah saw bersabda dengan maksud: ‘Bacalah al-Quran, sesungguhnya ia akan datang pada hari kiamat sebagai syafaat kepada pembacanya.”

 

 T u n t u t a n   a l - Q u r a n :

Sesungguhnya al-Quran mempunyai tiga hak yang wajib ke atas umat Islam untuk menunaikannya.

  1. Hak untuk membaca dan bertilawah kepadanya.
  2. Hak untuk bertakbir atau memahami makna dan menjiwai kehidupan.
  3. Hak untuk beramal dengan seluruh isi kandungannya.

 P e r i n g a t a n :

  1. Al-Quran untuk dibaca buka dijadikan perhiasan.
  2. Al-Quran tidak menjadi syifa’ (ubat) bagi orang yang ingkar dan zalim.
  3. Al-Quran menjadi petunjuk kepada orang-orang yang bertakwa.
  4. Hati yang keras boleh dilembutkan dengan hidayah al-Quran dengan keizinan Allah.

Pesan Nabi saw: Aku tinggalkan dua perkara yang jika kamu berpegang kepada kedua-duannya, nescaya kamu tidak akan sesat selama-lamanya, iaitu Kitab Allah (al-Quran) dan Sunnahku (al-Hadis).

 

 
     
     
     
     
 

cherry's niche